Grilované ricottové lievance

Suroviny, ktoré budete potrebovať: Hladká múka, prášok do pečiva, jedlá sóda, ricotta, mlieko, vajcia, vanilkový extract či vanilkové zrnká, ovocie, citrónová šťava a kôra, šťava a kôra z pomaranča, lístky mäty, maslo, mascarpone, , škorica, portské víno, solamyl, práškový cukor, soľ.

Na lievance (5 porcií): 220 g hladkej múky (alebo podľa potreby), 2 lyžičky prášku do pečiva, ¼ lyžičky jedlej sódy, štipka soli, 3 lyžice krupicového cukru, 200 g ricotty, 200 ml mlieka (alebo podľa potreby), 1 lyžička vanilkového extraktu alebo zrniečka z 1 vanilkového struku, 60 ml citrónovej šťavy, kôra z ½ citróna, 3 vajcia, 80 g prepusteného masla. Do väčšej misy preosejte múku s kypriacim práškom, sódou, soľou a cukrom. Zamiešajte. Doplňte ricottu, vanilku, citrónovú šťavu a kôru, mlieko a všetko rozmiešajte metlou. Pridajte vajcia a miešajte, kým nevznikne hladké a jednotné cesto. Malo by byť stredne husté, podľa potreby prípadne doplňte mlieko alebo múku. Cesto nechajte pár minút odpočinúť, aby sóda mohla začať pôsobiť.

Gril s plným a hladkým roštom rozpáľte na strednú teplotu, pridajte trochu prepusteného masla a pekne ho rozotrite. Postupne na rošt (tál) vlievajte cesto. Menšia naberačka je podľa mňa ideálne množstvo na jeden lívanec. Cesto jemne rozotrite, aby vznikol lívanec zhruba s priemerom 5 cm. Každý lívanec sa bude robiť tak minútu až minútu a pol z každej strany.

Na krém z mascarpone: 250 g mascarpone, 100 g kyslej smotany, práškový cukor, šťava z ½ citróna. Všetky ingrediencie dajte do misky a poriadne vyšľahajte. Podľa potreby pridajte cukor a citrónovú šťavu.

Na rozvar z bobúľ: 500 g mrazeného bobuľovitého ovocia (maliny, čučoriedky, černice atď.), 1 celá škorica, 150 g cukru (alebo podľa chuti), 150 ml portského vína, voda (podľa potreby), solamyl (podľa potreby), kôra z ½ citróna, šťava a kôra z 1 pomaranča.

V rajnici rozohrejte cukor na karamel, pridajte ovocie a zarestujte ho. Potom doplňte portské víno, trochu vody, korenie a citrusy. Všetko priveďte do varu a krátko povarte. Omáčka by mala byť vo výsledku celkom hustá, preto to s vodou veľmi nepreháňajte.
Na záver podľa potreby omáčku zahustite solamylom, dochuťte cukrom a nechajte vychladnúť.

Na servis: pár lístkov mäty, 400 g čerstvého ovocia (maliny a čučoriedky, ríbezle atď.), práškový cukor (na ozdobu). Lievance servírujte preliate ovocným rozvarom spoločne s krémom z mascarpone, čerstvým ovocím, mätou a práškovým cukrom.

https://www.i-domacipotreby.cz/files/filemanager_images/photo_big/files/ckeditor/Campingaz_Logo_2020.png