Unikátní šperky zaujmou nejen barvou, ale i svým provedením

Makové palacinky

Začneme variantom, ktorý bude zároveň najjednoduchší zo všetkých. Na tento sladký recept pre jednu až dve osoby si pripravte:

  • 150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 2 lyžice mletého maku
  • 20 g hladkej múky
  • 10 g špaldovej múky
  • 1 lyžička kokosového oleja

Postup:

Vajcia rozšľahajte v mlieku, pridajte mak, obe múky a dôkladne vmiešajte. Hladkú zmes nechce chvíľu odstáť v chladničke. Palacinky smažte na lyžičke kokosového oleja z oboch strán dozlatista. Zdobte podľa chuti – napríklad jogurtom, ďalším makom, orieškami či ovocím. Uvidíte, že si pochutnáte!

Celozrnné palacinky naslané

Nie každý má rád sladké a nie každý preferuje bielu múku v príprave domáceho jedla. Pre takých gurmánov tu máme aj slaný recept, ktorý sa zároveň hodí do zdravého a vyváženého jedálnička. A čo presne budete potrebovať na palacinky pre dve až tri osoby?

Cesto:

  • 150 g hladkej špaldovej alebo ražnej múky
  • 400 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička oleja


Náplň podľa preferencií:

  • Tvaroh či Cottage syr
  • Šampiňóny
  • Šunka
  • Špenát
  • Tuniak v konzerve
  • Korenie podľa chuti: soľ, korenie, chilli, červená paprika a pod.
  • Opražené semienka či kešu oriešky

Postup:

Cesto na palacinky vytvoríte zmiešaním vyššie uvedených ingrediencií dohladka. Po odležaní cesta zmažte palacinky na troche oleja. Medzitým si pripravte náplň podľa svojej chuti. Môžete použiť tvaroh či Cottage syr s kockami vysokopercentnej šunky, špenát, tuniaka či kúsky orestovaných šampiňónov. Dochuťte korením a soľou podľa svojho a pridajte na sucho opražené semienka či oriešky. Dodajú palacinky ešte oveľa lepšiu chuť. Hotové palacinky naplňte a zrolujte. Môžete podávať ako klasické palacinky alebo ich nakrájať ako jednohubky a napichnúť na špáradlo. Tento recept sa teda dá pripraviť ako plnohodnotné jedlo, ale aj ako pohostenie na návštevu.

Zapekané palacinky

Posledný a opäť sladký recept bude o niečo zložitejší a náročnejší na prípravu, ale verte, že výsledok stojí za to! Na zapekané palacinky pre cca päť ľudí si nachystajte:

Cesto:

  • 500 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica oleja
  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 1 štipka soli

Náplň:

  • 375 g tvarohu
  • 1 vanilkový puding + mlieko
  • 1 veľké vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • Hnedý cukor podľa chuti
  • Citrónová kôra
  • Ovocie podľa chuti
  • „Zálievka“:
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • Cukor či iné sladidlo

Postup:

Pri tomto recepte si pripravte cesto na klasické palacinky. Zmiešajte teda múky, mlieko, olej, vajíčka a štipku soli a vytvorte hladkú zmes. Počas vyprážania palaciniek si uvarte puding z mlieka a pudingového prášku a dochuťte cukrom či iným sladidlom. Nechajte čiastočne vychladnúť a následne primiešajte tvaroh, vajcia, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Môžete pridať aj škoricu, kokos, kakao, oriešky a ovocie podľa toho, na čo máte práve chuť. Fantázii sa medze nekladú.

Palacinky pokladajte do zapekacej misky, pomažte náplňou, prípadne doplňte o ovocie. Takto striedajte vrstvy až do vyčerpania náplne a palaciniek. Nakoniec zalejte „zálievkou“ z mlieka, vajcia a cukru, aby sa ešte lepšie zapekli. Dajte do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Záleží, ako výkonná vaša rúry je. Preto radšej palacinky strážte a prípadne prepichnite vrstvy vidličkou, aby ste sa uistili, že sú už dobre prepečené. Po vytiahnutí z rúry posypte práškovým alebo škoricovým cukrom a podávajte. Dobrú chuť!